Βάλτος 1821

ΒΑΛΤΟΣ 1821

Μαρία Ταράτσα, μαθήτρια Β’ Λυκείου Γ.Ε.Λ. Εμπεσού

26/3/2021

 

Κλείνοντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση του 1821, μίας επανάστασης που εξασφάλισε την ελευθερία της πατρίδας μας μέσα από τις διάφορες μάχες που έκαναν οι Έλληνες σε κάθε περιοχή ,θα ήθελα να αναφερθώ στη μάχη που έγινε στο ιστορικό γεφύρι της Τατάρνας  και έναν σημαντικό για την περιοχή αγωνιστή και αρματολό του Βάλτου  Αιτωλίας και Ακαρνανίας ενός μικρού οικισμού που σήμερα ανήκει στον Δήμο Αμφιλοχίας ….

Αναφέρομαι λοιπόν στον Ανδρέα Ίσκο ,που ήταν αρματολός στον Βάλτο την περίοδο της Επανάστασης του 1821.Ο Ανδρέας Ίσκος γεννήθηκε στη Δούνιστα Βάλτου [σημερινό Σταθά ] γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα . Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821  έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στη Δυτική Ελλάδα. Πολέμησε και διακρίθηκε στη μάχη στη Λαγκάδα, στην Κιάφα, στην Πλάκα και στο Πέτα . Δεν έλειπε από καμία πολιορκία του Μεσολογγίου και στη  τελευταία πολιορκία   ήταν ένας από τους αρχηγούς της πόλης . Ακόμη αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρόλο  που  ήταν ο δεύτερος σημαντικός καπετάνιος στην Δυτική Ελλάδα δεν ήταν σύμφωνος με την έναρξη της επανάστασης .Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως έχει  γραφεί και δημοτικό τραγούδι γι ‘ αυτόν

->

Σ’ όλον τον τόπο ξαστεριά, σ’ όλον τον τόπο ήλιος,

Και στο Βραχώρι Ζαπαντιού βγαίνει καπνός κι αντάρα.

Καπεταναίοι το ’καιγαν ο Τσόγκας κι ο Αλεξάκης

Γιώργος Μακρής απ ’ το Ζυγό κι Ανδρέας απ ’ το Βάλτο

 

ΠΗΓΗ ΑΠΟ ->  el.wikipedia.org › wiki › Ανδρέας_Ίσκος

 

Πέθανε  στο Αιτωλικό  το 1850 και τάφηκε στο Μεσολόγγι.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΙΣΚΟΣ

 

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΤΑΤΑΡΝΑΣ

Στο ιστορικό γεφύρι της Τατάρνας  δόθηκε το 1821  η πρώτη μάχη των Ελλήνων της Ρούμελης εναντίον των Τούρκων. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος μάζεψε όσα περισσότερα παλικάρια μπορούσε από τον Βάλτο και τις γύρω περιοχές και δίνοντας πολλές μάχες στη περιοχή οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να παραδοθούν ζητώντας έλεος από τον Ανδρούτσο για την ζωή τους .

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΤΑΤΑΡΝΑΣ

 

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ