Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Αμφιλοχία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τυφλών

Με αφορμή τη 15η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού για τους τυφλούς θα λάβει χώρα σε τέσσερις δήμους της Αιτωλοακαρνανίας ευρείας έκτασης εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με την αναπηρία.

Πιο συγκεκριμένα 14 έως 18 Οκτωβρίου 2018, θα επισκεφθεί την Αιτωλοακαρνανία ο δικηγόρος, Αναπληρωτής Γ.Γ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και συνεργάτης του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης Παιδιών & Νέων, κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.

Ο κ. Αυγουλάς είναι προσκεκλημένος του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Ανοικτού Κέντρου Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του, θα συναντηθεί με πλήθος σχολείων κατά σειράν σε Μεσολόγγι, Αμφιλοχία, Θέρμο και Αγρίνιο, με στόχο οι μαθητές και μαθήτριες να έρθουν βιωματικά σε επαφή με τις ιδιαιτερότητες της καθημερινής ζωής των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Ο κ. Αυγουλάς ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός, θα μιλήσει στους μαθητές για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού και το σκύλο οδηγό τυφλών, για τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στη ζωή των τυφλών, οι μαθητές θα αγγίξουν την ανάγλυφη γραφή Braille των τυφλών, θα ρωτήσουν ελεύθερα ότι τους φαίνεται «περίεργο» ή «διαφορετικό», θα μάθουν τεχνικές συνοδείας τυφλού από βλέποντα οδηγό κ.α.

Παράλληλα, ο κ. Αυγουλάς, λόγω της μακράς αυτοδιοικητικής και πολιτικής εμπειρίας και θα έχει θεσμικές συναντήσεις με θεσμικούς εκπροσώπους και τοπικούς φορείς.

 

Πιο αναλυτικά, μέχρι στιγμής το πρόγραμμα επισκέψεων έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Δευτέρα 15/10,  Μεσολόγγι, Αίθουσα Αντιπεριφέρειας, Ιερή Πόλη Μεσολόγγι, 1ο-5ο-6ο Δημοτικά Σχολεία, 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου

Τρίτη 16/10 Αμφιλοχία, Δημαρχείο, 1ο. 2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσιο

Τετάρτη 17/10, Θέρμο, Δημαρχείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο Θέρμου

Πέμπτη 18/10. Αγρίνιο, 2ο, 7ο, 10ο (και ένα ακόμη θα ανακοινωθεί προσεχώς) Δημοτικά Σχολεία, 2ο Γυμνάσιο.

Το Εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο θα επαναληφθεί και για άλλα σχολεία στη διάρκεια του έτους έχουν αναλάβει να οργανώσουν το Γραφείο Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το Ανοικτό Κέντρο Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας της Κοινωφελοὐς Επιχείρησης και το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Την πραγματοποίηση του Προγράμματος υποστηρίζουν η Αντιπεριφέρεια Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμος

Αγρινίου, ο Δήμος Αμφιλοχίας, ο Δήμος Θέρμου, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσολογγίου και Αγρινίου/Θέρμου και οι Α´ και Β´ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης