Έγκριση ψηφίσματος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλ/νιας

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας, στη Συνεδρίαση της 29ης Ιουλίου 2020 (Κεκλεισμένων των Θυρών), ομόφωνα ενέκρινε το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλ/νιας, το οποίο κατέθεσε στο σώμα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμφιλοχίας κ. Μάλλιος, το οποίο απαιτεί από την Κυβέρνηση άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από την πανδημία του κορονοϊού.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση–ψήφισμα:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΑΙΤΛ/ΝΙΑΣ

Η  Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτλ/νιας και με αφορμή τη διαμορφωθείσα κατάσταση , καταγγέλει στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους την κατάσταση που επικρατεί και στο νομό μας .Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για μια ακόμη φορά  εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού.

Σε τραγική κατάσταση , βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στο νομό , εξαιτίας των μειώσεων της τιμής γάλακτος τα τελευταία χρόνια .Σήμερα δεχόμαστε την χαριστική βολή , οι μεγαλέμποροι , μπροστά στις γιορτές του Πάσχα αγοράζουν τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές , αξιοποιώντας την αβεβαιότητα στην απορρόφηση της παραγωγής . Οι μεγαλέμποροι και οι μεσάζοντες δεν χάνουν την ευκαιρία σε αυτές τις συνθήκες , να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών , συμπιέζοντας τις τιμές παραγωγού , αλλά και εκτοξεύοντας αυτές του καταναλωτή .

Ταυτόχρονα σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες παραγωγοί βρώσιμης ελιάς στο νομό Αιτωλ/νιας , εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών που πωλήθηκε η φετινή σοδειά .

Τιμές κάτω από το μισό από την προηγούμενη χρονιά . Η καλαμών με τιμή πέρυσι στα 2 ευρώ , φέτος είναι κάτω από το 1 ευρώ .΄Οσοι παραγωγοί αποθήκευσαν το προϊόν τους σε κάδους , προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη τιμή για να επιβιώσουν, αρχικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα καρτέλ των εμπόρων  .Τώρα λόγω του κορονοϊού , βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση καθώς η απορρόφηση του προϊόντος στην αγορά είναι μηδενική .Δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι μόνο με τις χαμηλές τιμές  έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο κόστος παραγωγής , πανάκριβα μέσα και εφόδια , υψηλό αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο , υψηλές ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ , ΕΛΓΑ , τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση σαν γνήσια θιασώτρια της

«αγοράς»τα παραπέμπει όλα στη  λειτουργία της αγοράς , την «προσφορά και ζήτηση»και με αυτό το επιχείρημα δικαιολογείται και η τέράστια αισχροκέρδεια που γίνεται σε βάρος του ελληνικού λαού σε μάσκες , αντισηπτικά ,γάντια κ.λ.π. που είναι για την προστασία του .Τώρα λόγω του κορονοϊού ας αναλάβει και την ευθύνη της δυσλειτουργίας της «αγοράς» και να πάρουν μέτρα στήριξης όλων όσοι πλήττονται από τον κορονοϊό και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις .

 

Είναι ξεκάθαρο ότι στην πολιτική τους δεν χωρούν οι δικές μας ανάγκες .

Είναι η ίδια πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα.

Άμεσα απαιτούμε :

 1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό και σε όσα προϊόντα θα πληγούν . Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με τη χαμηλή τιμή στο κρέας .Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος . Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.
 2. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊό . Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης .
 3. ΄Αμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. ΄Εχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ , καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ  στον ΕΛΓΑ , είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα .
 4. ΄Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος , καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος .
 5. Κατάργηση του Φ.Π.Α. σε μέσα και εφόδια , καθώς και είδη πρώτης ανάγκης .

Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουνε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις –βιομηχανίες .Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα .

 1. Για όσο διάστημα χρειαστεί , να ανασταλούν προς το Δημόσιο , τις τράπεζες , τις ΔΕΚΟ , όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις , κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής στήριξης .
 2. Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
 3. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης , παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό , για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια .
 4. Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο «ΟΣΔΕ».
 5. Να εξασφαλιστούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για την βρώσιμη ελιά , που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής , να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας εξασφαλιστεί η απορρόφηση της παραγωγής που έχει σταματήσει λόγω του κορονοϊού.
 6. Να πληρωθούν άμεσα οι καπνοπαραγωγοί της Μακρυνείας με απόφαση του υπουργείου αφού η δικαστική διαμάχη εδώ και 4 χρόνια ανάμεσα σε τράπεζες καπνική « Μιχαηλίδη» και ομάδες καπνοπαραγωγών δεν έχει τελειωμό αφού πάλι έγινε έφεση της απόφασης που δικαίωνε τους παραγωγούς πριν μερικές μέρες .

 

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 57/27-7-2020.

  

Γι αυτό συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται, ως ακολούθως

            Ο  Πρόεδρος                        Τα Μέλη                                 Ο γραμματέας

         Υπογραφή                        Υπογραφές                                Υπογραφή

Ακριβές απόσπασμα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γεώργιος Σωκ. Ροϊδης