Χρηματοδότηση καταφυγίου αδέσποτων ζώων και κτηνιατρείου στο Δήμο Αμφιλοχίας

Δευτέρα 26 Σεπτμεβρίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρηματοδότηση καταφυγίου αδέσποτων ζώων και κτηνιατρείου στο Δήμο Αμφιλοχίας

 

Ένα χρόνιο ζήτημα που απασχολεί το Δήμο Αμφιλοχίας, αυτό της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, οδεύει προς την οριστική επίλυσή του μετά από την πρόσφατη ένταξη πράξης στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», η οποία αφορά στην κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων, κτηνιατρείου, την προμήθεια οχήματος μεταφοράς και εξοπλισμού φροντίδας και περίθαλψης ζώων καθώς και τη χρηματοδότηση υπηρεσιών στειρώσεων.

Με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (Αρ. Πρωτ.: 61518, 20/09/2022), εγκρίνεται η πλήρης μελέτη την οποία υπέβαλε ο Δήμος Αμφιλοχίας στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΧΙΙ «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Εξοπλισμός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 (Α΄169) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Άργος» και λοιπές διατάξεις». Με την παραπάνω απόφαση, θα διατεθεί στο Δήμο Αμφιλοχίας χρηματοδότηση συνολικού ύψους 410.568,96€, η οποία και θα διατεθεί για την υλοποίηση μιας σειράς έργων που αφορούν στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό αναλύεται σε τρία υποέργα: «Προμήθεια εξοπλισμού εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων» (372.000,00€), «Προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης περίθαλψης και φροντίδας αδέσποτων ζώων» (19.299,36€), και «Υπηρεσία στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» (19.269,60€).

«Η έγκριση 410.000 ευρώ από το «Φιλόδημος ΙΙ» αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο μας. Το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό και χρόνιο. Έως τώρα, ως αποτέλεσμα της ελλιπούς χρηματοδότησης από την Πολιτεία, προσπαθούσαμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με ίδια μέσα καθώς και με πολλή προσωπική εργασία από δημοτικούς υπαλλήλους και εθελοντές, τους οποίους και ευχαριστούμε για την προσφορά τους.

Η μελέτη που καταθέσαμε και για την οποία θα λάβουμε χρηματοδότηση, είναι πλήρης και αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων. Περιλαμβάνει όχι μόνο την κατασκευή καταφυγίου και κτηνιατρείου αλλά και τον εξοπλισμό τους με όσα απαιτούνται για τη φροντίδα των ζώων. Επιπλέον, έχουμε προβλέψει την προμήθεια ενός αυτοκινήτου περισυλλογής, το οποίο μάλιστα θα είναι επίσης εξοπλισμένο με σύνεργα παροχής φροντίδας για τα ζώα που θα περισυλλέγονται.

Ευελπιστούμε τέλος ότι σύντομα θα προχωρήσουν οι χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ ώστε να πραγματοποιηθεί η πρόσληψη του Κτηνιάτρου και να μπορούμε πλέον να κάνουμε λόγο για μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική υπηρεσία διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Θέλω όμως να υπενθυμίσω ότι «Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν». Το στοίχημα για εμάς είναι να ως τοπική κοινωνία να αλλάξουμε την αντίληψή μας για το τι σημαίνει η υιοθεσία ενός ζώου και ποιες υποχρεώσεις απορρέουν από μια τέτοια απόφαση. Με την ολοκλήρωση του καταφυγίου, θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση υιοθεσίας κάποιων από τα αδεσποτάκια μας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην καθιέρωση μιας γνήσιας φιλοζωικής στάσης από όλους μας», δήλωσε σχετικά ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Ριζογιάννης.