Βαρετάδα

Βαρετάδα

Η Βαρετάδα είναι χωριό του δήμου Αμφιλοχίας του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται στους 342 μόνιμους κατοίκους

Η Βαρετάδα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 480 μέτρων σε μια ορεινή και δασώδη περιοχή ΒΔ της πρωτεύουσας του νομού Αιτωλοακαρνανίας και σε απόσταση 17 χιλιομέτρων ανατολικά της Αμφιλοχίας. Σε απόσταση 8 χλμ από το χωριό βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Καστρακίου. Η κεντρική εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο ενώ σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η ίδρυση του οποίου χρονολογείται κατά τον 18ο αιώνα από έναν μοναχό ονόματι Αγάπιος. Το μοναστήρι αναφέρεται και στο λεγόμενο τάμα του κλέφτη Κατσαντώνη(“Χίλια φλουριά ‘ χω στον Προυσσό και χίλια στ’ Βαρετάδα και στης Τατάρνας τη Μονή ένα χρυσό καντήλι).

Διοικητικά ο οικισμός αποτελούσε μέχρι το 1997 έδρα της κοινότητας Βαρετάδας της επαρχίας Βάλτου ενώ στη συνέχεια υπήχθη στον καποδιστριακό δήμο Αμφιλοχίας. Από το 2011 υπάγεται στην τοπική κοινότητα Βαρετάδας του διευρυμένου δήμου Αμφιλοχίας.