Αλευράδα

Αλευράδα - Ιαματικά

Η Αλευράδα άλλοτε αυτόνομη κοινότητα, προσαρτήθηκε, με τον καποδιστριακό νόμο, ως διαμέρισμα στο Δήμο Ινάχου. Τελικά, με τον πρόσφατο αυτοδιοικητικό νόμο “Καλλικράτης”, είναι πλέον (από 1-1-2011) διαμέρισμα του Δήμου Αμφιλοχίας,του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, πλησίον της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών.Το χωριό είναι κτισμένο στους πρόποδες ενός άδεντρου, βραχώδους βουνού, που ονομάζεται “Ψηλό Τσουγκάρι”. Το υψόμετρο του χωριού είναι 573 μέτρα. Συνδέεται οδικά τόσο με το Αγρίνιο όσο και την Αμφιλοχία.Είναι ουσιαστικά η πύλη της επαρχίας Βάλτου προς το νομό Ευρυτανίας, αφού ο επαρχιακός δρόμος Αγρινίου – Γέφυρα Τατάρνας- Ευρυτανία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και διέρχεται μέσα από την Αλευράδα. Η Αλευράδα συνορεύει με τις πρώην κοινότητες Πετρώνας (δυτικά) και Τρικλίνου (ανατολικά). Ο Αχελώος χώριζε την κοινότητα από το νομό Ευρυτανίας (κοινότητα Τατάρνας) και την επαρχία Τριχωνίδας (κοινότητα Χούνης).

Η κατασκευή του γαιοφράγματος των Κρεμαστών στον Αχελώο ποταμό ήταν και η αιτία να μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός του χωριού και από 700 περίπου κατοίκους στην απογραφή του 1961, σήμερα να έχει περιορισθεί σε 80 περίπου κατοίκους, καθώς πολλοί κάτοικοι υποχρεώθηκαν να μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές και κυρίως στον οικισμό Τριαντέικα του πρώην Δήμου Νεάπολης Αγρινίου, όπου τους παραχωρήθηκαν οικόπεδα. Στη θέση Κρεμαστά, (πήδημα Κατσαντώνη), που κατασκευάστηκε το φράγμα, υπήρχαν θερμές θειούχες ιαματικές πηγές, φημισμένες στην περιοχή για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες κυρίως στις ρευματοπάθειες. Μετά την κατασκευή του φράγματος το ιαματικό νερό ανάβλυσε στη θέση Γρια (Μαριά), όπου υπάρχουν σήμερα λουτήρες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (θέση Μπαλκόνα).